De bedste tips til modige(re) farvevalg
Hvordan får du bedst inkorporeret flere farver i dit hjem, hvilke nuancer fungerer sammen og hvor skal du starte? Læs med og få hjælp til at sætte mere kulør på dit hjem
De fleste danskere holder deres hjem i hvide og neutrale nuancer, men faktisk er der mange gode grunde til at sætte lidt mere kulør på tilværelsen. Det er videnskabeligt bevist, at farver både påvirker vores humør, koncentrationsevne, velvære og sågar vores helbred. Få vores bedste tips til, hvordan du kommer i gang.
Step 1: Lav et moodboard
Start med at søge masser af inspiration. Det kan være nemmere at springe ud i farverne, når du har eksempler at læne dig op ad. Søg på nettet, sæt æselører i boligmagasiner, find indretningsprofiler på Instagram og lav moodboards på Pinterest, og gerne et til hvert rum.
Lad dig inspirere af farverige profiler:
@lesifre_design @henrikwalentin @mettenorrild |
@teklan @thusthefuss @miamortensen_ |
Step 2: Spin farvehjulet
Grundlaget for moderne farveteori startede ved Isaac Newton, der udviklede det første farvehjul i 1666. Cirklen illustrerer farvernes forhold til hinanden og er god at tage udgangspunkt i, når du indretter. Sammensæt et roligt og sammenhængende udtryk ved at kombinere farver, der ligger ved siden af hinanden (fx nuancer af blå, blågrøn og grøn), eller skab smukke kontraster ved at indrette med komplementærfarver, som er de farver, der ligger overfor hinanden (fx blå og orange). |
Step 3: Sving malerkosten
En af de nemmeste og billigste måder du kan skabe stor effekt på, er med maling – uanset om du går all in på både vægge, lofter og lister eller blot vælger et enkelt felt. Vælg farver efter den stemning, du ønsker i rummet. I udgangspunktet vil nuancer af rød, orange og gul skabe en følelse af varme og energi, mens jordfarver og kolde toner som lilla, blå og grøn vil skabe en rolig og afslappende atmosfære.
Step 4: Bland farver og teksturer
Farver kan komme i mange former – lige fra skabslåger og møbler til nips og kaffekopper. Leg med udtrykket og udfold din farvepalet i forskellige teksturer, såsom keramik, glas, stål, træ, tekstil og vægkunst.