Få det bedste ud af hjemmets hjerterum
De fleste nybyggere vælger at have køkken-alrum og stue i åben forbindelse med hinanden, og tilsammen udgør de hjemmets hjerterum. Det er her, vi tilbringer de fleste af døgnets vågne timer, her vi samles og her mange af familiens aktiviteter foregår.
Når plantegningens kvadratmeter skal fordeles, prioriterer næsten alle nybyggere god plads i køkken-alrum og stue over f.eks. store værelser. Det skyldes, at køkken-alrummet i dag har mange andre funktioner i hverdagen, end blot at være stedet, hvor familiens måltider tilberedes og indtages. Som hjemmets naturlige samlingssted ender det også ofte som alt fra arbejdsplads og lektiehjørne til kreaværksted og legeværelse.
Indret efter familiens rytme
I hjemmets hjerterum skal der være plads til hele familien, så start med at have en samtale om, hvordan I laver de bedste rammer for både børn og voksne. Gennemgå jeres dagligdag og tænk over, hvad der ikke fungerer i jeres nuværende bolig – helt ned til mindste detalje. På den måde kan I bedre finde frem til, hvad I mangler, og hvilke løsninger I skal prioritere i det nye hus.
Mangler I opbevaringsplads?
… Eller mere bordplads, godt arbejdslys eller flere stikkontakter? Husk det, nu hvor I har muligheden for at starte forfra og få det, som I vil have det. En populær køkkentrend lige nu er et skjult viktualierum eller en ekstra arbejdsstation, som gemmer sig bag køkkenets skabslåger. For nogle kan selv en lille velvalgt detalje også ende med at være et af de tilvalg, der bringer mest glæde i hverdagen. Det kan f.eks. være en smart opbevaringsløsning til krydderiskuffen eller en funktionel affaldssortering.
Er der rum til kvalitetstid og samvær?
Før i tiden foregik al madlavning bag lukkede døre. Processen, rodet og opvasken blev gemt væk, og kun det færdige resultat blev vist frem. Så kom ”samtalekøkkenet”. Vi begyndte at have mere fokus på samværet, og madlavningen blev i højere grad et fælles projekt og samlingspunkt. I dag er det åbne køkken-alrum en selvfølge for de fleste nybyggere, selvom hver familie indretter sig forskelligt. Nogle elsker de store rum, hvor kokken nemt kan føre en samtale med dem, der slænger sig i sofaen, mens andre foretrækker at markere overgangen mellem køkkenområde og stue med f.eks. en halvmur, et L-formet rum eller en lille niveauforskel.
Vil børnene gerne med i køkkenet?
Det er hyggeligt at have børnene med i køkkenet, men det kan være irriterende med børnenes skamler, der både tager plads og blokerer for skabe og skuffer under madlavningen. Løs problemet med en smart udtræksskammel i køkkensoklen. Og hvis I ofte oplever, at legetøj og lektier kommer i karambolage med kokken, kan det være, at I skal indtænke en børnekrog, alkove eller køkkenø, hvor der er plads til børneaktiviteter.